Pescuitul la avat, deseori practicat în lunile de toamnă

Pescuitul la avat este practicat cu precadere in lunile de toamna (din septembrie pana-n noiembrie, cu cea mai mare pondere in prima luna de toamna), insa si la inceputul primaverii sau, mai rar, in miezul iernii. Acest peste se poate gasi in cantitati suficient de mari in Dunare, dar si pe raurile mari, precum Somes, Olt sau Mures. Avatii sunt raspanditi din plan pe toata lungimea acestor ape, iar pescarii au o multime de locuri unde-si pot petrece o zi intreaga incercand sa-i prinda. Mai mult decat atat, ei nu vor fi deranjati de catre cei care colecteaza taxe de pescuit. Nu in ultimul rand, trebuie sa sa tina cont si de faptul ca exista si posibilitatea prinderii somnilor, a stiucilor sau a scrumbiilor, un factor care nu poate fi trecut cu vederea.

In ceea ce priveste echipamentul necesar pescuitului avatului, acesta trebuie sa fie perfect adaptat conditiilor de mediu in care se va desfasura. Pestele la care facem referire are un apetit formidabil, el hranindu-se pe totata durata zilei. De asmenea, demn de retinut este si faptul ca el traieste doar in apele foarte curate si consuma cu precadere obleti si alti pesti de mici dimensiuni.

Asadar, daca va ganditi sa mergeti la o partida de pescuit avat, veti avea nevoie de o lanseta de minim doi metri si o putere cuprinsa intre trei si 14 grame. In ceea ce priveste nalucile, se spune ca oscilantele si voblerele sunt cele mai indicate pentru acest tip de pescuit.

In legatura cu oscilantele, multi dintre pescari le prefera pe cele mai mici si mai subtiri, care se recupereaza mai rapid si mai la suprafata.

Voblerele se remarca printr-o versatilitate foarte mare. In cazul avatului, mai toate tipurile de voblere sunt utilizate destul de mult( poppere-le, voblerele floating, voblerele suspending sau chiar stick bait-urile). De obicei, marimea acestora nu trebuie sa depaseasca cinci, poate sase centimetri, insa unii pescarii opteaza uneori chiar si pentru modele mai mici, in jur de trei centimetri. Cu acestea, cele mai potrivite sunt echipamentele din clasa ultra light.

Rotativele se folosesc si ele in pescuitul avatului. Viteza de rotatie si frecventa lor destul de ridicate le fac foarte eficiente, mai ales modelele care au paleta fixata chiar pe axa.

Mustele artificiale se utilizeaza pentru prinderea avatului, insa alaturi de un echipament tipic de spinning. De asemenea, oscilanta trebuie sa aiba dimensiuni reduse, insa o greutate mare. Mustele (nu mai mult de doua) se vor lega pe saltatori de pana-n 20 de centimetri. Distanta fata de oscilanta nu trebuie sa depaseasca jumatate de metru.

Popper-ele sunt foarte bune pentru pescuitul avatului in anotimpul cald. Acest tip de voblere atrage cu usurinta atentia pestilor si, pe deasupra, contribuie la spectaculozitatea unei partide, deoarece atacul acestui peste va fi la vedere.

Soft bait-urile reprezinta niste naluci preferate de catre pescarii ce vor sa prinda avat in apele care nu au o vizibilitate foarte mare. Cele mai indicate culori pentru soft bait-uri sunt cele foarte deschise, precum albul. Nu putini pescari utilizeaza insa si negrul sau alte culori foarte inchise, datorita contrastului creat.

Cicadele sunt potrivita pentru explorarea straturilor de adancime in care acesti pesti la care facem referire vaneaza. Ele sunt utilizate mai mult in apele reci.

De notat si faptul ca avatii se pot pescui si cu momeli naturale, atat cu pluta, cat si cu monturi pe fundul apei. Cea mai buna perioada pentru asta este la inceputul primaverii si in timpul toammei. Pestii care se pot folosi drept momeala sunt obletii. De asemenea, avatilor le plac si lacustele, ramele si viermusii.

De retinut este si faptul ca avatul se hraneste in grupuri mari. De aceea, in locurile unde ati avut succes la pescuitul acestui peste este foarte bine sa continuati, intrucat sansele de continuare a reusitei sunt crescute. In general, avatii nu au dimensiuni mari si, atunci cand aveti bafta de a captura unul dintre exemplarele mai dezvoltate decat ceilalti, situatia nu se va repeta prea curand.

Scroll to Top