Poate că te-ai trezit odată și ți-ai zis: – Sunt atât de bun la păstrăv pe râu, că trebuie neapărat să-i bat pe aia care participă la competiții. Atunci ține-te bine și pregătește-te să înveți de la zero tot ce ști, dacă vrei să ai rezultate în competițiile naționale, unde peștele ce trebuie să-l prinzi, este populat, cu cel puțin o zi înainte. Sigur că este important să ai experiență la pescuitul de păstrăv de pe mal, dar asta numai pentru precizia lanseurilor, ca să te ajute să vezi peștii în apă (recunosc că nu-i ușor) sau să ști, înainte să lansezi, unde se află peștele.
Iar dacă rămâi hotărât să participi la competițiile naționale de păstrăv acest articol te va ajuta să:
– înveți regulile de participare la concurs, ce ai voie să faci și ce nu ai voie să faci.
– selectezi echipamente speciale pentru competiție.
– afli detalii și strategie de competiție.
– cumperi cele mai utilizate năluci, cu cele mai bune rezultate în concurs.
– tips and tricks.
Cele mai importante reguli pe care trebuie să le ști din regulamentul de concurs.
1. Concursul are 8 (opt) manșe în două zile de pescuit, câte 4 (patru) manșe a câte 45 de minute într-o zi, cu 15 minute pauză între mașe. În ziua de Vineri, premergătoare concursului, trebuie să fi prezent la ședința tehnică, acolo unde vei trage la sorți numarul de concurs și grupa din care faci parte. La tragerea la sorți numărul de concurenți din concurs va fi divizat în 4 (patru) grupe, iar fiecare grupa va ocupa a doua zi unul dintre cele 4 sectoare (A, B, C sau D), stabilite de organizator pe râu. În dimineața fiecarei zile de concurs o să afli pe care dintre aceste sectoare vei concura. Sectorul A va fi cel din aval, iar sectorul D în amonte.
Pista de concurs va avea numarul dublu de participanți din fiecare grupă, astfel încât fiecare concurent va avea la dispozitie două standuri, unul ocupat și unul liber oricând. În ziua de concurs standurile se vor ocupa în funcție de grila de start, grila care va fi trasă la sorți la fiecare ședință tehnică înainte de fiecare zi de pescuit. De principiu, plecarile către ocuparea standului de pescuit sunt egale pentru fiecare participant, astfel încât dacă pleci primul in prima mașă, vei pleca ultimul în urmatoarea manșă sau intr-una dintre cele 4 manșe, cât are o zi de concurs. În funcție de numarul de plecare îți alegi standul unde vei pescui in cele 45 de minute, dar un ești obligat să pescuiești toată manșa acolo. Fiind un numar dublu de standuri corespondent fiecarui concurent, își poți alege orice stand liber la acel moment.
2. Nu ai voie să pescuiești cu barbetă (contra spinul de pe ac sau ancoră). Dacă o vei face o singură dată, in campionatul național vei rămâne cu amprenta asta mult timp până să prindă pescarii din nou încredere in tine, mai ales dacă ești debutant. Este extrem de important acest aspect din regulament deoarece, dacă un singur concurent din echipa națională este prins într-o competiție mondială cu barbetă, atunci toată echipa va fi descalificată, conform regulamentului FIPS-CIPS. Mai mult, de anul acesta, stabilit prin regulamentul național nu ai voie să folosești decât cârlige sau ancore debarbetate de fabrică sau prin aplatizarea și pilirea contraspinului cu ajutorul unui instrument de polizat.
3. Nu ai voie să lansezi în standul vecin, chiar și dacă acesta nu este ocupat sau dacă cel care îl ocupă îți este prieten și nu-l deranjează. Standurile sunt marcate cu bandă de semnalizare pe malul unde pescuiești și cu vopsea pe malul opus, astfel încât delimitarea spațiului în care poți să lansezi și să prinzi pește este bine determinat pe ambele maluri cu o linie imaginară pe apă între cele 4 (patr) puncte de reper. Dacă vei lansa năluca (accidental, desigur) în standul vecin ești obligat să recuperezi năluca și să mai lansezi odată. Dacă, totuși, vei continua să recuperezi năluca, după ce ai lansat în standul vecin și prinzi un pește acesta nu este un pește punctabil, iar arbitru sau un concurent care a văzut te poate sancționa cu nepunctarea peștelui respectiv și cu avertisment.
4. După capturarea unui pește acesta trebuie introdus în minciog la nivelul apei, nu cu minciogul deasupra apei (stil fluture). La fel și la eliberare acestuia, minciogul trebuie să fie la nivelul apei la momentul eliberării. În drill, dacă păstrăvul sare din apă direct în minciog, iar tu ai minciogul în apă, peștele este punctabil perfect regulamentar. Sunt arbitrii care încă nu înteleg acest aspect, iar dacă nu ți-l punctează, fă imediat după ziua de concurs contestație și le explici situația.
5. Este obligatoriu (de anul acesta) să folosești pensa specială pentru eliberarea peștelui din minciog. În momentul în care ai un pește în minciog, iar năluca nu a ieșit din gura peștelui, în procesul de recuperarea nălucii din gura peștelui nu ai voie să atingi peștele cu mâna. Ca opțiune, poți ține ferm prin exteriorul minciogului, lucru permis de regulament. Iar dacă peștele înghite năluca, iar acesta nu este vizibilă, arbitru îți poate cere să tai firul pentru a elibera peștele fără să-l rănești.
6. După eliberarea peștelui arbitru trebuie să-ți dea un bon completat cu numărul tău de concurs și cu semnătura lui. Arbitru nu are voie să-ți rețină bonurile la el și să ți le dea ulterior! Fiecare pește valorează un punct, indiferent de greutate sau dimensiune. La finalul fiecarei manșe trebuie să predai bonurile pentru fiecare pește prins în manșa respectivă. Dacă din anumite motive nu predai bonurile aferente peștilor capturați, atunci aceste bonuri nu sunt valide (n.a. sigur că o să mă contrazică careva, dar este de bun simț acestă menține și este o scăpare în regulamentul național). Adică, poți scăpa niște bonuri prin buzunare sau pe pista de concurs, dar le poti aduce până la finalul celor patru manșe. Bonurile aduse de tine se confruntă cu cotorul de la arbitrii, iar peștii sunt validați la final. Chiar dacă arbitrul are cotorul, iar tu ai pierdut bonul atunci peștele nu este validat în concurs.
7. Nu ai voie să calci în apă. Nu numai când prinzi pește sau porți năluca prin apă, ci chiar și atunci când eliberezi peștele. Orice atingere a apei te poate costa o penalizare cu avertisment care, în final, îți poate aduce o excludere din concurs. Se înțelege de la sine că dacă ai agățat o nălucă în timpul concursului nu ai voie să intri în apă să o recuperezi. O poți face numai după cele patru manșe din zilele de concurs.
8. Dacă ai un prieten care participă în concurs și a descoperit un loc fierbinte, cu mulți pești pe un stand (coteț, în jargonul de concurs), și ești tentat să faci schimb cu prietenul tău pe locul respectiv – în denumire de concurs o rocadă de tip „suveică”– nu te ispiti, riști să fi descalificat și tu și colegul sau prietenul tău. Este o practică care este descurajată de regulament, iar din acest motiv trebuie să fi foarte atent cum interacționezi cu oamenii și cum schimbi locul de pescuit. Dacă pleci de pe un loc fierbinte, care îți aduce pești, iar acesta este ocupat imediat de un prieten, devine suspect iar concurenții prezenți sunt foarte vigilenți în observarea comportamentului celor de lângă ei și nu pot fi prostiți foarte ușor.
9. Nu ai voie să folosești monturi de gen texas, carolina sau drop-shot. Regulamentul specifică clar acest lucru: Art. 2.11Nu este admisa utilizarea plubajului pe fir.
Sancțiune: pentru încălcarea acestui articolul, concurentul este sancționat cu descalificarea din concurs.
Poți să folosești rotative (fără nimic adițional pe ancoră sau cârlig, puf plastic sau skirt), voblere cu două ancore, jiguri lestate (obligatoriu) chiar dacă lestul nu este din plumb, ace offset sau chiar micro spinnerbaituri (pe care nu le recomand).
10. Ai voie să sesizezi la arbitru orice încălcare de regulament din partea unui alt concurent. Nu te descuraja chiar și dacă ești debutant, există mulți pescari vechi care te vor susține dacă ai văzut o încălcare de regulament la unul dintre participanți, oricare ar fi acela. Mai mult, regulamentul național a fost modificat tocmai în acest sens: Art. 3.37: În orice moment al desfășurării concursului, arbitrii au drept de control asupra concurenților, pentru verificarea respectării condițiilor prezentului regulament. Controlul unui concurent se poate face și la solicitarea unui alt concurent.