Barca este o necesitate in acest stil de pescuit. Motivele au fost expuse mai sus. La fel de important este si sonarul. Tehnologia furnizata de acest instrument usureaza enorm munca pescarului de somn la clonc. Poate savura spectacolul evolutiei unui peste spre montura in direct pe unitatea sonarului.
Il vezi cum se ridica de pe fund, pleaca “ cartus” spre montura si ramane “in contact” cu momeala. Ochii fug de la sonar la varful lansetei in asteptarea trasaturii.
Lanseta si mulineta sunt dedicate acestui stil de pescuit. Se folosesc cu precadere lansete scurte de maxim 2,00 metri. In mod uzual cele de 1,80 de metri sunt cele mai prezente. Mulinetele variaza intre 5000 si 6000 ( clasa de diferentiere dupa marimea tamburului ). Firul principal este unul textil si gros. In pescuitul la somn la clonc, se folosesc fire cu rezistenta ridicata si zero elongatie.
Carligele variaza ca dimensiuni. Aici este mai mult o chestiune de gusturi si nivel de experienta. Cert este ca sunt mari si ascutite si pot stoca cantitati impresionante de momeala. De la rame la scoici, coropisnite, lipitori sau chiar pesti, aceste carlige trebuie sa ofere suport ferm pentru momeala si un contact bun in gura somnului intepat.
Se disting usor fiind groase in carne, avand varfuri lungi si ascutite in trei muchii, si in anumite sitiatii fiind imbracte in materiale cu rol de izolare.