Legal: Electronarcoza se poate practica doar de către persoane autorizate, în condițiile legii. Deținerea sau folosirea ilegală a aparatelor de electronarcoză este considerată infracțiune și se pedepsește conform prevederilor legii.
Despre electronarcoză DEX: „Narcoză produsă prin acțiunea curentului electric asupra creierului”.
În pescuitul „legal”
Este utilizată pentru capturarea reproducătorilor sau în scopuri științifice, fără a dăuna peștilor. Principiu de funcționare: anodul și catodul, prin scufundare în apă, produc un câmp electric care provoacă un răspuns muscular al peștilor, obligându-i să se orienteze spre anod.
Folosit în mod corespunzător, determină paralizia temporară a peștilor. Efectul câmpului electric este direct proporțional cu mărimea peștelui, în special cu lungimea coloanei vertebrale, peștii mari fiind mai afectați decât cei mici.
În pescuitul „alternativ”
Electronarcoza se folosește în general „noaptea, ca hoții”, cu scopul de a „recolta” tot ce mișcă în apă, indiferent de specie, mărime, sex (al peștelui, nu al pescarului), perioadă a anului etc. etc. Față de metoda folosită în pescuitul legal, această metodă dăunează oarecum peștilor, în sensul că, dacă nu mor în apă, or să moară în barcă, în portbagaj, în frigider sau în orice alt loc ales de „pescar”.
DESPRE SISTEMUL NERVOS AL PESTILOR
Fibrele nervoase ies din măduva spinării, urmează miomerele și pătrund în mușchi. Astfel apare o sarcină negativă în partea anterioară a capului, ceea ce explică de ce peștii sunt atrași către anod.
Lungimea și orientarea fibrelor nervoase au un rol determinant: efectul curentului este direct proporțional cu lungimea fibrelor și cu unghiul de incidență al acestora cu liniile de câmp, efectul cel mai puternic fiind atunci când peștele este plasat perpendicular pe liniile de câmp și cu capul orientat spre anod.
Electronarcoza interferează cu calea de transmisie neurală dintre SNC și mușchi. Astfel, prin suprascrierea semnalului intern de către semnalul artificial, semnalul neural și reacția musculară sunt alterate.
Efectele curentului electric asupra peștilor
Curent alternativ: La frecvență de 50 Hz – în funcție de intensitate, apare întâi un efect de speriere a peștilor, apoi instalarea stării de șoc, apoi incapacitate de mișcare. La curenți mai mari de 2,5 V/cm apare stopul cardiac și moartea peștilor.
Curent continuu: Apare întâi efectul de speriere, apoi peștele se orientează spre anod (electrotaxia). Peștele manifestă apoi mișcări dezordonate, urmate de electronarcoză. La curenți mai mari de 2,5 V/cm apare distrugerea electrochimică a țesuturilor (în special a celui nervos) și leziuni permanente. Peștele moare.
Curent continuu (impulsuri): La frecvență de 10-100 Hz – efect de speriere, urmat de electrotaxie moderată. La un câmp electric de intensitate mare apare electronarcoza. Acțiunea curentului electric continuu sub formă de impulsuri duce foarte greu la moartea peștelui. Experiment La Sărulești, în urma unei demonstrații practice a tehnicii de inducere a electronarcozei la sturionii mari, prinși în plasa de pescuit, un grup de experți a semnat un document care a fost înaintat ANPA în vederea omologării tehnicii prezentate și includerii acesteia în viitoarele acte normative.
Experiment
La Sărulești, în urma unei demonstrații practice a tehnicii de inducere a electronarcozei la sturionii mari, prinși în plasa de pescuit, un grup de experți a semnat un document care a fost înaintat ANPA în vederea omologării tehnicii prezentate și includerii acesteia în viitoarele acte normative.