Daca sunteti in cautare de echipament pentru pescuit la salau, merita sa aruncati o privire in curtea nemtilor de la DAM.
De mai bine de zece ani de zile, produsele pe care le-au dezvoltat in segmentul pescuitului la rapitori, au ajuns din nou in atentia pescarilor remarcandu-se cu usurinta.Desi s-au “cunoscut” prin mulinetele “indestructibile”, nemtii au investit incet si sigur si in zona de lansete.
Am plecat la test cu un echipament full DAM. Atat lanseta cat si mulineta. Pentru a testa caracteristici precum comportamentul si senzitivitatea lansetei, sau frana mulinetei am decis sa facem o partida fulger la salau. Bonus, am lansat in apa naluci care sunt produse tot de constructorul german.
Cum alegem corect echipament de pescuit la salau
Fiind un stil de pescuit dinamic, sesiunile cu naluci consuma multa energie din partea pescarului. Partidele in cautarea salaului pot avea si peste sase ore cu mici pauze in functie de necesitati. Intotdeauna, este indicat sa optam pentru lansete si mulinete de rapitori care se completeaza si definesc un ansamblu corect. Lungimea lansetei si marimea mulinetei sunt primele lucruri care trebuie sa capteze atentia pescarului.
Lanseta pentru pescuit la salau
Lanseta de salau care defineste granita intre pescuitul de la mal si pescuitul din barca are lungimea de 2.40 metri. Nici prea lunga dar nici scurta, lungimea in cauza permite executarea lansarilor la distante si control optim in drill asupra pestelui.
La salau mai ales, lansetele sunt construite pe clasa de actiune fast sau extra fast. Comportamentul unei lansete rapide se reflecta de multe ori in evolutia nalucii in pescuitul salaului. Miscarile agresive executate de pescar fac ca naluca sa imite cu precizie miscarea unui peste prada.
Mulineta pentru pescuit la salau
Distanta necesita si o mulineta care sa sustina efortul pescarului. Marimea tamburului este cumva specificatia care defineste clasa mulinetelor. Lansetele de minim 2.40 metri se inteleg cel mai bine cu mulinete de 3000. Greutatea acestora asigura echilibrarea ansamblului. Un echipament de pescuit la salau are nevoie ca centrul de greutate al intregului ansamblu sa fie pozitionat in zona mandrinei.
Forta de franare a mulinetei influenteaza in mod direct comportamentul pestelui in drill. Atunci cand lanseta este sub tensiune ridicata, intervine capacitatea mulinetei de a permite eliberarea tensiunilor care se stocheaza in blanc. Discurile de frana care se pun in miscare asigura fluiditate firului care se va desfasura de pe tambur constant si la nivelul reglat de pescar. Nivelul franei defineste si talia pestilor tinta.
Cu cat discurile vor fi mai mari, cu atat controlul asupra firului va fi mai bun. Marimea discurilor de frana este definita de marimea tamburului. Locasul special aflat in partea superioara a acestuia variaza ca suprafata si este in stransa legatura cu marimea mulinetei.