Încă un sfat de la unul pățit:
Asigurați-vă că faceți fotografii ale fiecărui pas, astfel încât să le puteți consulta mai târziu. Acest lucru vă va ajuta foarte mult la asamblare, accelerând procesul. Diagrama /schema mulinetei poate fi utilă pentru a înțelege cum funcționează si ce piese conține , dar poate fi dificil de înțeles ordinea asamblării sau dezasamblării fiecărei componente. De aceea poate fi mult mai util să vă faceți propriile fotografii , pentru a completa diagrama.
Înainte de a purcede, un ultim sfat, din practică:
Fiți blând – Aveți tot timpul în vedere să nu deteriorați niciuna dintre piesele delicate, nu forțați nu strângeți prea tare șuruburile, evitați forța brută pentru desfacerea diverselor părți!
Pentru a curăța mulineta în mod corespunzător, trebuie mai întâi să o desfacem secvențial. Aceasta înseamnă că trebuie să o demontați și să așezați piesele într-o succesiune logică pe măsură ce le scoateți. Cele trei secvențe majore sunt
- servisarea pick-up-ului și a galetului;
- servisarea frânei mulinetei;
- curățarea și întreținerea interiorului corpului (verificăm axul și angrenajele principale ale mulinetei).
Piesele aferente fiecărei secvențe le grupăm , de regulă, separat.
Curățați în ordinea corectă – Acest lucru vă va împiedica să fiți nevoit să dezasamblați întreaga mulinetă de mai multe ori!
Îndepărtați tamburul, când începeți curățarea mulinetei.
Începeți printr-o verificare a verificare a galetului. In funcție de tipul de galet (pe bucșă sau rulment) executați curățarea și lubrifierea acestuia. Continuați prin verificarea și curățarea manivelei. Observatie: Manivela o pregătesc pentru a fi gresată din belșug cu vaselină, la asamblare. Excesul de vaselină va acționa si ca o barieră împotriva intrării de mizerie sau apă, la interiorul mulinetei.
Avansați apoi către corpul mulinetei, unde trebuie să ștergeți diversele componente si mecanismele interne. Acestea trebuie desfăcute cu grijă , șterse și degresate individual. Doar dacă este nevoie, utilizați o perie cu peri moi pentru a îndepărta orice resturi de mizerie de pe angrenajele mulinetei.
Folosiți solventul potrivit – Diferiți solvenți sunt mai buni pentru diferite materiale. De exemplu, alcoolul izopropilic este excelent pentru curățarea materialelor sintetice. Eu prefer un degresant de la wd-40. Peste piesele metalice dar si pentru rulmenții interni, pentru degresare putem folosi benzină. Pentru celelalte părți ale mulinetei se poate utiliza apă cu detergent de vase. Cu ajutorul unei pensule se pot curata foarte bine angrenajele și piesele metalice!
Adăugați lubrifiant – vaselină de mulinete sau ulei de mecanisme fine – utilizați întotdeauna un lubrifiant dedicat pentru angrenajele mulinetei. Nu orice vaselină este potrivită regimului de lucru specific pescuitului. Asigurați-vă că îndepărtați orice exces de lubrifiant cu o cârpă curată.