Cum alegem culoarea nalucii folosite la pescuitul de stiuca?

Dimineata alegeti lingurite de alama, la pranz alegeti argintiu, iar la apus cupru.
Pentru apa limpede si cer senin va recomandam pepene verde sau alte culori translucide, cu sclipici.

Pentru apa limpede si cer acoperit alegeti nuante mai intunecate de verde si maro si culori mai opace. In apa transparenta adanca, culoare albastra.

Pentru apa tulbure si cer senin folositi culori deschise, fluorescente cu sclipici.
Pentru apa tulbure si cer acoperit folositi culori deschise cu sclipici.

In industria fabricarii nalucilor exista o lupta nesfarsita a culorilor. Firetiger, biban, portocaliu, cap rosu, violet, negru, albastru argintiu, verde, cu gliter, galben si lista continua, continua si continua in mii de combinatii.

Ti-ai pus vreodata intrebarea daca stiuca vede corect culoarea nalucii tale? Sau sa fiu mai clar, te-ai intrebat cum se vede naluca ta privind de pe fundul lacului, naluca aflata in miscare in coloana de apa la suprafața acesteia? De fapt ce vede stiuca? Contururi de naluca ale caror corpuri contrasteaza cu soarele in apa. Stiuca vede culorile momelilor si mai ales contrastul acestora.

Ca pescari, nu stim niciodata ce naluci sa punem. Atunci cand ajungi pe o apa, deschizi cutia cu naluci si automat in mintea ta te gandesti ce culoare sa pui. La fel ca si mine ai mult prea multe naluci si mult prea divers colorate ca sa te poti decide care-i cea castigatoare.

Atunci cand incepi analiza conditiilor de pescuit, culoarea nalucii pe care urmeaza sa o pui depinde de multe lucruri: culoarea apei, culoarea cerului, temperatura apei, momentul anului si al zilei in care va aflați.

La pescuitul stiucii, printre alti factori, trebuie sa retineti cateva aspecte legate de culoarea nalucii folosite, astfel:

  • Apa limpede + cer senin= pepene verde sau alte culori translucide, cu gliter (sclipici). Dimineata alegeti lingurite de alama, la pranz alegeti argintiu iar la apus cupru.
  • Apa limpede + cer acoperit = nuanțe mai intunecate de verde si maro si culori mai opace. In apa transparenta adanca = culoare albastra
  • Apa tulbure + cer senin= culori deschise, fluorescente + gliter (sclipici).
  • Apa tulbure + cer acoperit = culori inchise + gliter (sclipici).

Cu siguranta, pescuitul stiucii depinde si de alti factori cum ar fi apetitul pestelui, tipul de naluca folosit, evolutia si modul de recuperare al nalucii, experienta pescarului dar si norocul acestuia.

Cat despre culoarea nalucii folosita la pescuitul stiucii, ce este amuzant, este faptul ca daca intrebi 10 pescari despre cea mai eficienta culoare a nalucii din punctul lor de vedere, vei primi 10 raspunsuri diferite.

Scroll to Top