Frana are un dublu rol cand vorbim de mulinetele pentru pescuit la rapitor. O data va asigura eliberarea surplusului de energie acumulata in urma unei lansari esuate, a momentului cand exercitam presiune suplimentara ( forta ) in momentul inteparii pestelui si a doua oara in timpul drill-ului.
Acest surplus poate face ca firul sa cedeze din cauza fortelor extraordinar de mari la care este supus. FIecare fir de pescuit la rapitor, fie ca este textile ( multifilament ), fie ca este nylon ( monofilament ), are un punct stabilit constructiv la care va ceda sub tensiune.
Frana mulinetei asigura un contact continuu si optim fara a ajunge la acest punct de rupere a firului. Acesta este rolul principal. Este mecanismul care asigura fluiditate in eliberarea energiilor acumulate excesiv in anumite faze ale pescuitului. Momentul lansarii si momentul drill-ului.
Numarul de rulmenti al mulineteti pentru pescuit la rapitor
Rulmentii nu sunt o noutate pentru nimeni. In anul 1500, Leonardo da Vinci punea in schita aparatului sau de zbor ( elicopter ) pentru prima data documentat acest element mecanic. De-a lungul timpului au fost proiectati, slefauiti si imbunatatiti.
Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Asigura o durata de viata mai mare anumitor piese ale mulinetei expuse unei uzuri agresive si indelungate. Trebuie inteles ca rulmentii faciliteaza utilizarea unei mulinete vreme mai lunga de timp.
Totodata se observa usor o mulineta de pescuit la rapitor ce are in dotare un numar ridicat de rulmenti prin cursivitatea si lipsa oscilatiilor in momentul in care o punem in functiune ( atat in gol cat si in sarcina ).