Coaja sau crusta de pâine, ca momeală

Putem, de asemenea, să folosim crusta de la pâine ca momeală flotantă, pusă pe cârlig sau pe firul de păr. Coaja trebuie să provină de la o pâine mai proaspătă, care sa nu aibă mai mult de două sau trei zile vechime.

Trebuie menționat și aici faptul că, pe malul apei, pâinea ar trebui sa fie ținută în umbră. Odată întărită, crusta este aproape inutilă. Ea devine prea friabilă și cade prea ușor de pe cârlig.

Veți vedea că la unele tipuri de pâine crusta prea sfărâmicioasă sau prea tare este, de asemenea, inutilă, chiar dacă e proaspătă. Ea nu va sta pe cârlig sau se va se rupe atunci când împingeți cârligul prin ea.

În funcție de specia pe care o căutăm, putem folosi coaja de la pâinile feliate sau cea de la pâinile clasice, întregi.

Pentru chefal, crusta de la o pâine feliată este mai bună. Pentru crap, unde sunt necesare bucăți mai mari, crusta de la o pâine clasică( franzelă) este cea mai indicată, mai ales atunci când se intenționează un pescuit la suprafață, cu momeala flotantă.

Cel mai ușor mod de a tăia crusta de la o pâine întreagă este urmatorul:

  • introduceți vârful unui cuțit ascuțit în partea laterala a acesteia.
  • Tăiați o fâșie dreptunghiulara din coajă fie de deasupra, fie de dedesubt.
  •  Când veți îndepărta aceasta fâșie de crustă departe de pâine, o bucata din miezul moale de sub ea va rămâne atașat la fâșia desprinsa. Acesta este un lucru dorit, și util.
  • Fasia este apoi tăiată în cubulețe. De obicei, folosesc o bucată destul de mare de coajă, cu o grosime de aproximativ 2-3 cm.

Am mai povestit deja, crusta flotantă este foarte populară printre cei mai mulți pescari englezi, care urmăresc crapul vara. Dar este potrivită și în pescuitul în porturi, la peștii marini. De asemenea poate fi o soluție în pescuitul cleanului, când nu folosim plută sau plumb.

Crusta trebuie însă sa fie relativ moale. Coaja tare si uscatăa de la pâinea veche este inutilă. Poate fi hidratată prin metoda cu ibricul sau ceainicul electric descrisă mai sus, dar nu va rezista la fel.

 Întotdeauna căutați o pâine care a fost coaptă la o culoare maro deschis, pentru că acest lucru vă va oferi cele mai bune rezultate. 

 Atunci când nu pescuim la plută sau la grund (cu lest), este totuși necesară o anumită greutate pentru a putea lansa. Englezii și americanii numesc aceste tehnici freelining (cu firul liber). Practic avem doar momeala carligul și firul.

Aceasta funcționează la distanțe mici. Pentru a atinge distanțe de peste 10-15m, în cazul unui pescuit la suprafața apei, vara, am două opțiuni. Prima este utilizarea unei plute tip buldo. Poate avea dezavantajul de a fi gălăgioasa la impactul cu apa, oricât de mult am dori sa amortizam căderea.

Dacă nu doriți să folosiți aceasta variantă, a doua opțiune este să înmuiați puțin coaja în apă înainte de a o arunca. Astfel, aceasta va câștiga în greutate destul de mult facilitând lanseul.

Scroll to Top