Despre dependența de pescuit

Specialiștii spun că pescuitul poate crea dependență la unii bărbați, la fel ca și jocurile de noroc. Practic, atunci când merge la pescuit este ca și cum ar juca la jocuri. După ce prind un pește mare, vor unul și mai mare și tot așa. 

Unii pescari se manifestă în mod aventuros și agresiv, ei sunt competitivi. Pescarul dependent repetă același comportament și este în stare să stea la baltă de dimineață până seară, zi de zi, uneori chiar și noaptea. Prinderea peștilor cu lansete sau alte echipamente de pescuit profesionale îi oferă o adevărată satisfacție. 

Pescuitul este o activitate de agrement, însă pentru ea se consumă timp și uneori sume mari de bani, pentru scule, accesorii și echipamente. Cei pasionați, care au devenit dependenți de pescuit își doresc să aibă cele mai moderne și performante scule și echipamente de pescuit. 

Psihologii spun că pescuitul creează dependență și asta apare la mulți oameni. Deși dependența de pescuit pare să fie una de tip pozitiv pentru că se stă mult în natură, totuși și ea poate produce modificări ale dispoziției, retragere în singurătate, pierderea controlului. 

Un om care consideră pescuitul cea mai importantă activitate din viața lui și are un comportament care demonstrează asta (merge în mod frecvent la pescuit) este posibil să fi dezvoltat această dependență. El se gândește la pescuit tot timpul, urmărește videoclipuri de pescuit online, programe TV de pescuit sau este ahtiat după jocuri video de pescuit. 

Ca în orice dependență și în acest caz apar simptome de sevraj, care constau în stări neplăcute și simptome fizice precum sunt stările de iritabilitate, schimbările de dispoziție, tremurăturile, nervozitatea. În astfel de situații, apar și conflicte cu cei din jur, pentru că preocupările acestei persoane dependente sunt legate doar de dorința ei de a sta cât mai mult la pescuit. 

Specialiștii spun că această dependență poate afecta viața normală a persoanei respective. Din cauza banilor cheltuiți în mod exagerat pe scule și echipamente scumpe apar discuții în familie, mai ales dacă bugetul este destul de limitat și trebuie bani pentru plata facturilor.

Scroll to Top