Este recomandat ca pâinea aleasă să aibă o textură cât mai elastică și buretoasă. Se pretează mai bine utilizarea pâinii din făină albă, variantele de pâine din făină neagră sau făina de secară nu au la fel de mult succes.
De departe cel mai eficient tip de pâine este cel de tip toast, în stare proaspătă. (Bucățica de pâine mai veche de 1-2 zile este mult mai greu de pus pe cârlig).
Așadar, pentru folosirea fulgilor de pâine, va trebui să căutăm o pâine toast, albă, ce are o consistență pufoasă și foarte elastică ( la o presare ușoară revine la forma inițială ).
Pentru cârlig, cel mai adesea folosesc franzelă simplă, iar dintre opțiunile de toast, prefer varianta „Miez de pâine” de la KBTtoast.Aceasta e potrivită pentru fulgii de pâine la cârlig, datorită texturii, a faptului ca nu are coajă , precum și a ușurinței cu care pot forma discurile cu ajutorul unei preducele.