Mecanica boiliesurilor

Prin mecanica boiliesurilor întelegem modul în care lucrează acestea pe substrat. Diferența principală în ce priveste fishmealul vs birdfoodul este gradul de atracție.

Boiliesurile birdfood prezintă o atracție ridicată datorită aromelor și consistenței avute. Fiind un boilies ,,usor” din punct de vedere al compoziției, ,,pleacă” imediat. Un boilies ,,greu” cu făină de pește ,,se activează” mult mai greu, dar odată ce peștii îi vor da de gust, îl vor căuta încontinuu.

Pe întelesul tuturor, boiliesurile birdfood ne aduc trăsături rapide și atrag peștii imediat pe patul de nadă. În schimb, nu au capacitatea de ține crapii pe o durată îndelungată în zonă. De aceea, nădirea doar cu boiliesurile birdfood poate funcționa de obicei pe durată scurtă de 24-36 h, desigur fiind și excepții de la regulă.

Boiliesurile fishmeal sunt capabile să ne aducă trăsături pe o perioadă mult mai lungă, deși lucrează ceva mai lent pe substrat. Uneori este posibil ca patul de nadă să se activeze abia după 24 h sau mai mult, dar odată ce crapii îl vor descoperi îl vor părăsi cu greu.

Rețeta ideală din punctul meu de vedere pe bălțile unde știm că funcționează ambele tipuri de boiliesuri este următoarea.

Pentru început vom face o nădire mixtă. 50 % fishmeal 50% birdfood, sau 60/40 după preferințe. Vom alterna momelile de cârlig pentru a vedea care funcționează mai bine. Dacă crapii răspund pe birdfood vom continua să nădim cu acestea. În schimb dacă fishmealul aduce mai multe prezentări, este recomandat să oprim sau să diminuăm nădirea cu birdfood. După primele 24, 36 h, vom micșora procentul de birdfood nădit, spre zero. Cu cât înaintăm în partidă, cu atât șansele ca fishmealurile să își facă efectul cresc.

În linii mari, boiliesul birdfood este dedicat atracției rapide și partidelor în care se vizează un pescuit de mare frecvență.

La polul opus, fishmealul ne poate ajuta să acoperim atât situațiile în care căutăm un pescuit de viteză cât și unul selectiv.

Diferența dintre cele 2 abordări o va face tipul boiliesurilor folosite la nădit. Prin urmare dacă urmărim un număr mare de trăsături vom folosi boiliesuri solubile și tari cât mai proaspete. Astfel, boiliesurile vor lucra rapid pe substrat și vor elimina aromele pe care le conțin.

Pentru un pescuit de selecție în schimb, sunt recomandate boiliesurile vechi, deshidratate, boiliesuri ce lucrează ceva mai greu și nu prezintă același grad de atracție.

Scroll to Top