Despre nadele și momelile dedicate pescuitului la feeder pe Dunăre se poate scrie enorm. Adresându-mă cu precădere pescarilor începători voi încerca să nu complic foarte mult lucrurile.
Raportat la speciile de pești vizate, există câteva tipare pe care pescarii le-au identificat de-a lungul anilor.
În cazul pescuitului la mreană, scobar sau morunaș s-au dovedit a fi mai prinzătoare nadele sărate cu arome de cașcaval, parmezan sau usturoi. De asemeni, mreanele pot prefera și nadele cu făină de pește datorită aportului proteic oferit.
Carașii, plăticile, crapii sau amurii au tendința de a se orienta adesea către nadele dulci cu arome fructate pe bază de cereale. Desigur că nu există reguli fixe și putem prinde aceste specii și cu nadele din categoriile de mai sus.
Un alt element de care țin adesea cont în alegerea nadei pe lângă aromă și origine (pe bază de cereale / făină de pește) este culoarea nadei.
Pe apele limpezi și reci nadele închise (maro, negru) funcționează perfect. Peștii se pot speria dacă nada iese în evidență pe substrat și o pot evita. Nadele deschise (galben, roșu) sunt recomandate pe ape tulburi, cu grad de vizibilitate redus.
Raportat la anotimp, de regulă în perioadele cu temperaturi scăzute mizez pe nade de culoare închisă, iar în cele calde, când peștii se hrănesc intensc pe cele deschise.
Asta nu înseamnă că nu putem prinde excelent pe durata verii de ex. cu o nadă maronie pe o apă destul de limpede. Aici intervine inspirația pescarului de a alege nada potrivită în funcție de condițiile date.
Nu în ultimul rând, ar trebui să ținem cont și de gradul de colare al nadei. După cum spuneam și mai sus, pe zone cu un curent puternic și adâncimi sunt necesare nade ceva mai legate. În caz contrar nada se va desface între ape și va duce departe peștii de zona în care se află cârligul.
Gradul de colare al nadei se poate ajusta prin adăugarea de apă, sirop de porumbori praf colant dedicat acestui proces.
Despre momelile de cârlig folosite în pescuitul la feeder nu voi discuta foarte mult, ci doar voi face o scurtă clasificare.
Momelile vii precum râmele, viermii sau larvele de chironomus sunt indicate mai degrabă speciilor de talie mică și medie (caras, platică, morunaș, scobar, mreană șamd.)
Celelalte categorii de momeli, precum pop up urile, wafters urile, porumbul artificial, porumbul preparat, peletele flotante, porumbul de conservă, mămăliga, etc. pot fi folosite în pescuitul de selecție ori în cazul peștilor de talie mare precum crapul sau amurul.
Pe lângă momelile naturale clasice, în ultimii ani s-au dovedit ca fiind eficiente și cele artificiale, folosite mai degrabă pe bălți. Personal, am avut partide reușite pescuind cu porumb artificial, pelete flotante șamd., în detrimentul celor ,,consacrate”.