Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu metoda feeder. În acest articol aș dori să ofer câteva ponturi, folosind acele experiențe pe care le-am acumulat în acele ierni ce au fost mai puțin geroase!
1. Să alegem o locație potrivită!
Binențeles că nu o să avem capturi record acolo unde nici vara nu sunt, astfel că trebuie ales o apă unde avem șanse reale să prindem un crap de 7-8 sau chiar de peste 10 kg. Ca și un apropo pentru acest articol împreună cu colegul meu de echipă și bunul meu prieten Daniel ne-am hotărât să facem o vizită pe lacul de acumulare de la Maconka, care este renumită pentru populația sa de pești. Nu am uitat în schimb că temperatura apei avea doar câteva grade Celsius, și știam că capturarea peștiilor nu avea să fie o treabă ușoară!
2. Adaptăm aditivii sezonului!
Poate iarna este sezonul când este cel mai important să știi ce se pune în coșuleț! Sunt convins că, în acest caz, cel puțin în cazul apelor intens pescuite, cum este cazul lui Maconka, vom avea rezultate numai folosind nade și peleți pe bază de făină de pește de cea mai bună calitate. În consecință, am pregătit amândoi un mix format din micropeleți bogat în făină de pește, care a fost bine aromatizat. Aceasta nu este o coincidență, desigur, deoarece este o particularitate a perioadei în care noi trebuie să găsim peștii – mai degrabă decât să creăm un vad de nadă bogată pe care să atragem solzoșii de cârligul nostru – pentru care amestecurile aromatice sunt o alegere mai bună.
În privința momelilor este valabilă zicala, câte case atâtea obiceiuri. De obicei, în acest sezon, peleții de mai mică mărime aduc rezultate, dar pe Maconka, din cauza numărului mare de plătici am fost nevoiți să folosim peleți găuriți, flotanți, mai mari, pe care plăticile nu le-au putut deja înghiți, dar în schimb au fost atrăgătoare pentru crapi.
3. Adaptațivă monturile apei pe care doriți să pescuiți!
Alegerea lansetei, a mulinetei și a monturii este foarte importantă în timpul iernii, deoarece este esențial să putem pescui zona în care se află peștii. În marea majoritate cazurilor, acestea sunt cele mai îndepărtate părți de la mal, cele mai adânci părți, pe care să le ajungem și aici pe Maconka trebuie să lansăm la distanțe mari. Nu am vrut să las nimic la voia întâmplării, așa că am votat încredere în perechea de lansetă-mulinetă deja cunoscută de ceva timp și am ales montura cu coșulețele cu care am obținut cele mai multe capturi.
4. Să mărim puterea de atracție!
După primele lansări am avut mare încredere în puterea de atracție al nadelor noastre și de selecție al momelilor alese, căci ne-au demonstrat de nenumărate ori acest lucru. Însă primele trei ore ale pescuitului au decurs fără nici un eveniment. Degeaba am lansat în mai multe locuri, degeaba am schimbat mărimea, culoarea sau puterea de flotație al momelilor, pur și simplu nu am reușit să avem trăsături. Scurt și la obiect, și noi am simțit că ceva nu merge. După nenumărate schimbări de momeli și de locuri de pescuit am decis să rămânem la aceași momeală portocalie, cu gust de scoică, pe care vom începe să testăm diferite arome, cu care am putea face și mai atractivă momeala. Această tehnică m-a scos la liman și anul trecut în câteva partide pe timp de iarnă, astfel, am sperat că și de data aceasta una din combinații va fi prinzătoare. Și norocul ne-a surâs, dacă nu dintr-o dată, dar până la urmă s-a spart gheața și vârfurile lansetelor noastre din când în când au început să se îndoaie, cei drept, nu vehement, dar destul de convingător ne-au dat de înțeles că merită să se varieze pe tema aromelor și să mărești puterea de atracție.
5. Să fim răbdători!
Mai sus nu din întâmplare am scris „dacă nu dintr-o dată”, deoarece pentru câte o trăsătură trebuia să așteptăm vreo douăzeci de minute. Acest lucru nu este de mirare, mai ales că la pescuitul peștilor de talie mare răbdarea este crucială. În apele răcite, după părerea personală, pe crapi îi deranjează lansatul frecvent al monturilor, deci se poate aștepta și jumătate de oră până la o trăsătură. Însă mai mult de atât nu prea este indicat.
În încheiere doar atât aș mai aminti, că merită să pescuim și iarna doar la pește mare, deoarece, cu toate că nu este atât de simplu precum în alte anotimpuri, dar și în această perioadă al anului pot fi capturați, mai ales dacă sunt corespunzător pregătiți și perseverenți. Dar binențeles nu doar crapii mari sunt importanți, ci și experiența acumulată pe malul apei, care și de această dată au fost de neuitat!