„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?” Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență de neuitat, mai ales că în ziua respectivă am reușit să capturezi și pești! Binențeles succesul în astfel de condiții meteorologice nu este garantat, dar cu o mică atenție, cu metoda, echipamentul și momelile adecvate putem avea rezultate frumoase și în sezonul de iarnă! Pentru această perioadă al anului aș dori să vă ofer câteva sfaturi utile pentru adepții stilului de pescuit la method.
Vreme răcoroasă, deloc plăcută, dar întotdeauna merită să pescuiești!
Trebuie subliniat că baza tuturor este armonia, care include echipamentul nostru, nada și momelilele alese precum și modul în care pescuim, adică, ritmul, precizia și tactica potrivită. În perioada de toamnă târzie, iarnă sau început primăvară, această importanță este mărită, deoarece peștii se hrănesc mult mai puțin în apele reci, deci este mult mai greu să-i păcălim. Mă voi ocupa doar de trei factori care determină practic succesul pescuitului nostru. Dar ce este mai important, toate acestea sunt deja decise în magazinul de articole de pescuit, cu o zi înainte de pescuit, deci merită să-i acordați pregătirii o atenție deosebită!
Dacă echipamentul de pescuit este pregătit, atunci trebuie să acordăm atenție doar câtorva amănunte!
NADĂ
Cheia succesului tehnici de pescuit la method constă în alegerea corectă a nadei, lucru cu care cred că toată lumea este de acord. De regulă nadele pentru method, nu puține la număr, sunt caracterizate prin granulație fină, conținut ridicat de făină de pește și desfacere rapidă pe fundul apei. DAR! Din anumite motive, pe care nici eu nu le cunosc încă, în apele deja răcite (maxim 7-8 grade Celsius), de cele mai multe ori, în cazul meu „funcționează” mai bine diferitele micropeleți, ce pot fi folosiți foarte bine și în cazul coșulețelor cu umplere. Nu este indiferent ce fel de granule folosim! Am descoperit că tipurile cu conținut ridicat de proteine sunt cele care sunt cu adevărat eficiente în această perioadă! În anul 2017, de fapt, din ianuarie până în prezent, am experimentat o familie de micropeleți care are un conținut de proteine de peste 50% și este mai eficientă decât nadele sub formă de pulbere în condițiile de mediu menționate mai sus. Deși am reușit întotdeauna să prind peștii cu nadă clasică, micropeleții au dat mai bune rezultate decât concurentul său actual. Desigur, și acestea pot fi, de asemenea, aromate, îndulcite, dar cel mai important lucru este să acordăm suficient timp și atenție pregătirii lor. Dar aceasta ar trebui să fie subiectul unui alt articol.
COȘULEȚ
Este bine cunoscut faptul că gama coșulețelor pentru tehnica method este infinită. Ce tip alegem, depinde de gustul și experiența fiecăruia, așa cum am și eu preferatele mele, fiecare le are pe ale sale. Cu toate acestea, fără a neglija marca și designul, aș dori să atrag atenția asupra unui factor important, care nu este altceva decât greutatea coșului. Am descoperit clar că cu cât greutatea coșului aflată pe înaintaș este mai mică, cu atât mai repede am trăsături în timpul iernii. Bineînțeles, se pune întrebarea dacă dorim să pescuim la distanțe mai mari, ce facem? Ei bine, nu avem nimic de făcut, trebuie să folosim coșurile de 60-80 de grame. Dar în acele ape în care distanța care trebuie luată în calcul nu este mai mare de 40-50 metri, să folosim modelele ușoare, de dimensiuni mici, deoarece acest lucru are o importanță deosebită! Peștii sunt mai sensibili la toate tipurile de zgomote, deci este de dorit cel mai mic impuls posibil, să nu mai vorbim de faptul că coșurile mai mici permit folosirea unui echipament mai fin cu lansete mai moi.
MOMEALĂ
Urmând cursul logic am ajuns și la momeli. Este clar că în multe cazuri momeala vie este imbatabilă, deoarece acestea sunt o sursă sigură de proteine pentru crapi. Cu toate acestea, există ape pline cu mărunțiș, ceea ce face imposibilă utilizarea diferitelor larve sau pur și simplu aceste momeli nu funcționează pentru crapi. Atunci trebuie folosite diferitele micropeleți. De obicei, în această perioadă al anului folosesc pe cele scufundătoare și solubile și nu folosesc mai mari de 10 mm, ba chiar le umectez dinainte, astfel încât dizolvarea să fie cât mai intensă. Dintre cele din urmă aș dori să evidențiez culorile roșii, roz și galben pal ce funcționează foarte bine în apele deja răcite. Prefer aceste tipuri, deoarece peștii stau aproape de fundul apei și se hrănesc aici – după cum reiese din culoarea gri-maro (mâlos de argilă) al burții exemplarelor de crapi capturați – astfel încât să le oferim bucatele delicioase aici.
Ca o idee de închidere, cât de mult puteți, merită să pescuiți, pentru că, dacă ești bine informat și pregătit, acordând atenție unor detalii importante pe care le-am prezentat mai sus, succesul nu va întârzia să apară! Dacă nu, încercați o altă zi, poate un alt loc, dar cel mai important, nu renunțați!