Detalii despre fisa de captura ANPA
– Fisa de captura este una obligatorie si o primiti in momentul achizitionarii unui Permis de Pescuit ANPA iar apoi se completeaza, normal imediat ce a-ti pus capat unei partide de pescuit, pe mal pestele se masoara, se cantareste, iar cine doreste sa opreasca o captura o poate face in limita legii. Se va nota, cantitatea de peste eliberata, pe specii, daca aceasta a fost retinuta sau a depasit limita legala de 5 kg/zi.
Ce se poate intampla daca nu o vom completa pe mal ?
Dupa ce am plecat de pe balta, putem fi opriti in drum spre casa, iar fisa justifica si dovedeste provenienta pestelui.Deci cu alte cuvinte fisele trebuiesc completate si trimise astfel puteti fi sanctionati in momentul verificarii fisei.
Scopul lor mai este de a informa gestionarul apei (ANPA,etc.) despre cantitatile extrase de pescari si de a compara cu studiile facute de specialisti.In acest fel se stabilesc cotele atribute fiecarei categorii in parte, asta este legea.Aceasta lege face parte din pachetul de legi ce tin de siguranta nationala, in alte tari exista un carnet unde se trec capturile. Cu alte cuvinte Fisa de captura trebuie completata si transmisa catre ANPA pana la data de 28 februarie a anului in curs, pentru anul precedent. Ea se poate depune la adresa de e-mail fisacaptura@anpa.ro, sau la sediile teritoriale ANPA.
Rolul permiselor de pescuit ANPA și aici ne referim la cele pentru Dunăre, ape necontractate și Marea Neagra, este de a reglementa legal pescuitul recreativ.
Deși permisul de pescuit ANPA este gratuit (momentan), deținerea lui permite desfasurarea legală a activitatii de pescuit recreativ și presupune din partea posesorului asumarea unor obligatii, cum ar fi cantitatea legala de peste admis la retinere, eliberarea speciilor protejate, pescuitul cu un numar limitat de scule de pescuit, etc și completarea fisei de captura ANPA
Care este rolul fisei de captura ANPA?
De ce este importantă completarea acestei fise cât mai corect? Din analiza acestora, o sa rezulte o situație a cantității de peste prin de pescarii recreativi. Aceasta, coroborata cu alți parametrii, cum ar fi raporturile pescarilor comerciali, studii științifice, etc o sa reflecte o imagine a situație fondului piscicol in acea zona.
Astfel, se vor stabilii limitele de captura ( TAC-ul – capturile totale admisibile ) pentru anumite stocuri de peste sau pentru toate speciile de pești din acea zona. TAC- ul va influența automat număr de permise de pescuit recreativ și comercial ce se vor elibera.
Trebuie sa știți ca anul ANPA emite un Ordin privind aprobarea măsurilor de reglementare a efortului de pescuit și cotele de pescuit alocate, pe specii și zone. In acel Ordin este reglementată captura totala admisă ( TAC ) și efortul de pescuit pentru fluviul Dunarea ( 140 km – km 1075 ), raul Prut, Olt, perimetrul Administratiei Rezervației Biosferei “Delta Dunarii” și Marea Neagra. In aceaste Anexe se regaseste și coloana aferentă pescuitului recreativ.